Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 11 godina s vama

Danas na snazi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (N.N. 158/03...) je po pitanju nasipavanja mora u suprotnosti s običajima i pravnom tradicijom Republike Hrvatske na pomorskom dobru. Prekinut je stoljetni pravni kontinuitet s nesagledivim pravnim posljedicama.

Zato odredbe Zakona o nasipavanju predstavljaju beskrupulozan model pretvaranja nasipa kao općeg pomorskog dobra u prostor koji može biti u vlasničkom pravnom režimu, a samim time i u pravnom prometu što je u svakom slučaju suprotno interesima Republike Hrvatske.

Zakonskim rješenjem o nasipima čini se da država samu sebe devastira na pomorskom dobru, iako pomorsko dobro uživa osobitu zaštitu Republike Hrvatske.

Izvor: Nfoto.hr - Autor: Tomislav Čuveljak

Dana 28. ožujka 2022. godine, u 87. godini života, napustio nas je professor emeritus Vladimir-Đuro Degan, bivši upravitelj (1985-1997) i potom voditelj (1997-2020) Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Okrugli stol u Splitu održan je 04. ožujka, 2022. na temu "Zaštita, menadžment i sustav pomorskog dobra u funkciji turizma i luka nautičkog turizma"

Inicijator Okruglog stola bio je Tihomir Luković, a glavni organizatori bili su Pomorski fakultet i Sveučilišni Odjel za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu, kao i Visoka škola ASPIRA. Pozivu na Okrugli stol odazvali su se najugledniji znanstvenici iz regije, kao i Zagreba, te Lučka kapetanija Split, Udruga marina Hrvatske pri HGK Rijeka, ACI, te marine Frapa i Martinis Marchi. Posebnu potporu Okruglom stolu dali su hrvatski akademici, splitski akademik Davorin Rudolf, osobno, kao i zagrebački akademik Nikola Bašić, pismenim putem. Potaknut temom akademik Davorin Rudolf iznio je svoja iskustva vezana za pomorsko dobro i pomorsku orijentaciju za koju se borio i u bivšoj državi. U tom smislu je istaknuo da je u bivšoj državi  srpska  strana tražila da se pomorska orijentacija temelji na Dunavskoj orijentaciji, koja bi bila pretpostavljena Jadranskoj. To samo dokazuje značaj mora koje je stalno zapostavljeno, a razloga za zapostavljanje je mnogo. Na kraju svog izlaganja akademik Davorin Rudolf još je jednom podržao ovaj Okrugli stol te je ponudio prostore HAZU Split kao i svaku potporu za budeća događanja ovakvog tipa.

Ekologija mora

Milvana Arko-PijevacMilvana Arko-Pijevac, dipl. inž. biologije
Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

Gost portala

AutorAutor: Dr. sc. Dario Đerđa, Redoviti profesor, predstojnik Katedre za upravno pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Neka otvorena pitanja na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Kako smo sakrili morske plaže

mrvica small

ALARMANTNO STANJE NA MORSKOJ OBALI

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.