Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 11 godina s vama

KošPod naslovom Nova runda - HDZ-ov prijedlog Zakona o pomorskom dobru bačen u koš, Poslovni dnevnik 06. ožujka, 2012. iz pera Marije Crnjak naglašava da je sigurnost investitora na pomorskom dobru ključno pitanje koje treba riješiti, ako je cilj pomorsko dobro staviti u gospodarsku funkciju.

U tekstu se među ostalim navodi da prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je HDZ-ova vlada glancala tri godine, nije preživio izbore. Kako doznajemo u Ministarstvu mora, ističe Poslovni dnevnik, prijedlog zakona iz 2011. odbačen je i u tijeku je sastavljanje povjerenstva koje će biti zaduženo za sastavljanje novog.

U turističkoj branši vijest je dočekana s olakšanjem jer je stari prijedlog ugrožavao naslijeđena prava tvrtki koje na pomorskom dobru imaju milijunska ulaganja, te je time dovodio u pitanje njihovo buduće poslovanje.

U Ministarstvu zasad nemaju detaljnih informacija o tome kakva bi se rješenja u novom zakonu mogla naći, tek načelno se navodi da će se raditi na uvođenju jednostavnijeg modela upravljanja pomorskim dobrom, uz veću zaštitu obalnog pojasa.

Poslovni dnevnik ističe upozorenje Gorana Ražnjevića, predsjednika Uprave Ilirije Biograd, koji među ostalim smatra da:

"Treba uzeti u obzir prava tvrtki koje su na zakonit način ulagale prije i nakon pretvorbe na pomorskom dobru odnosno imaju nerazdvojivu gospodarsku-tehnološku cjelinu, a nemaju zaključene dugoročne ugovore o koncesiji, ili su im istekli. Te tvrtke trebaju imati prednost u dobivanju koncesije ili ih novi koncesionari trebaju obeštetiti".

Struka upozorava da je pravna sigurnost investitora na pomorskom dobru ključno pitanje koje se mora riješiti ako je cilj države pomorsko dobro staviti u gospodarsku funkciju. Na koncu Poslovni dnevnik prenosi mišljenje i upozorenje Branka Kundih konzultanta i urednika portala o pomorskom dobru:

"Ne može se od investitora, odnosno koncesionara očekivati da ulaze u neizvjesne projekte ako nisu transparentno utvrđeni pravni i ekonomski okviri koncesijskog sustava".

Ekologija mora

Milvana Arko-PijevacMilvana Arko-Pijevac, dipl. inž. biologije
Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

Gost portala

AutorAutor: Mr.sc. Olga Jelčić, dipl. iur., Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u mirovini
Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Kako smo sakrili morske plaže

mrvica small

ALARMANTNO STANJE NA MORSKOJ OBALI

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.