Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Izvor: Nfoto.hr -  Autor: Tomislav Čuveljak

Dana 28. ožujka 2022. godine, u 87. godini života, napustio nas je professor emeritus Vladimir-Đuro Degan, bivši upravitelj (1985-1997) i potom voditelj (1997-2020) Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Profesor Degan bio je stručnjak za međunarodno pravo na međunarodnoj i nacionalnoj razini, poznat kao autor vrijednih pisanih djela, poput knjiga Sources of International Law (The Hague: Martinus Nijhoff Publi­shers, 1997, XV+564 str.) ili Međunarodno pravo (Treće izdanje, Školska knjiga Zagreb 2011, XII+923 str.) te preko 150 znanstvenih članaka objavljenih na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku. Bio je član Instituta za međunarodno pravo (Institut de droit international); Marco Polo Fellow of the Silk Road Insti­tute for In­ter­national and Comparative Law, Xi’an Jiaotong University (Kina) te professor emeritus Sveučilišta u Rijeci. Između 1991. i 1995. bio je hrvatski član u ekspertnim skupinama o ljudskim i manjinskim pravima te o sukcesiji država na Međunarodnoj kon­ferenciji o bivšoj Jugoslaviji. Između 1996. i 2001. bio je članom hrvat­ske delegacije na pregovorima o pitanjima sukcesije bivše Jugoslavije.

Od odličja valja istaknuti ono primljeno od Francuske Republike, u redu Akademskih palmi: vitez (cheva­lier) u 1988.; časnik (officier) u 1997.; zapovjednik (commandeur) u 2004. godini te Državnu nagradu za znanost za životno djelo u 2013. godini u području društvenih znanosti.

Cijela znanstvena i akademska zajednica pamtit će profesora Degana po neizmjernom doprinosu znanosti međunarodnog prava čemu je posvetio čitav svoj profesionalni i privatni život.

otvorena pitanja

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Danije Frka 200px

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.