Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 10 godina s vama

Tihomir LukovićRođen 12. studenog 1950. u Sarajevu, a od rođenja živi u Splitu. Otac pok. Velimir, dipl iur, majka Vinka ud. Franić, ecc. Sad u mirovini, te boravi između Rogoznice i Zagreba. Završio 1974. Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Paralelno studirao Psihologiju u Ljubljani. Doktorirao 1995. na Sveučilištu u Rijeci na temu "Marketing koncepcija nautičkog turizma Hrvatske", što je prvi doktorat nautičkog turizma u Europi. Radio od 1975. u "Dalma" i "Jugoplastika" Split, a zatim kao direktor Škvera "Lučica" u Sumartinu, zatim šef odjela za gospodarstvo u Skupštini Općine Trogir, pa zatim kao načelnik Odjela za gospodarstvo Općine Split, a zatim kao direktor "Luka" Split.

Početkom 1990. osnovao je svoju tvrtku "Ekonomsko istraživački biro" d.o.o. Split, a zatim istu tvrtku u Livnu. "E.I.B." u Hrvatskoj i BiH obavlja sve vrste ekonomskih poslova, kao što su revizije te usluge računovodstva, pretvorbe, suradnja sa bankama i drugo. Polaže ispit za revizora u Hrvatskoj i BiH, te stječe certifikat revizora. Njegove tvrtke povremeno zapošljavaju i do 65 zaposlenih. Surađivao je sa OSCD, KPMG, te izradio oko 600 elaborata i studija, a obavio je važne poslove na makro razini, kao što je ukidanje SDK i uvođenje platnog prometa putem banaka u BiH, a što je godinu dana prije Hrvatske, kao i formiranje "Zagrebačke banke" u BiH.

Nakon deset godina rada sa svojim tvrtkama 2000. izlazi iz privatnog posla i odlazi u London radi usavršavanja engleskog jezika, a zatim, na poziv Njemačke državne uprave odlazi u Njemački gdje živi i radi do 2005. Kada dolazi u Dubrovnik i 3. siječnja 2006. te počinje sa radom na Sveučilištu u Dubrovniku. U 11 godina rada kao profesor, uvijek je bio među tri najbolje ocijenjena profesora od strane studenata. U mirovinu odlazi kao sveučilišni profesor i znanstveni savjetnik. U 11 godina rada na Sveučilištu u Dubrovniku objavio je 102 znanstvena rada (međunarodne konferencije i članci) i 16 knjiga, od kojih dvije na njemačkom jeziku i tri na engleskom, od kojih se posebno ističe udžbenik/monografija "Nautical tourism" 2014., u koautorstvu, i u izdanju CABI Oxford UK. Ova je knjiga, od strane Sveučilišta u Dubrovniku, bila kandidirana za nagradu HAZUa. Putem ERASMUSa obavio je niz predavanja u Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj, a u Poljskoj na Gdynia Maritime University je imao kolegij (30+30 sati) na temu "Controlling & planning". Sudjelovao je kao ekspert u nekoliko EU projekata vezanih za nautički turizma (UK, Francuska i Finska, Baltik-razvoj nautičkog turizma). Kao mentor i komentor radio je sa doktorandima iz Portugala i Njemačke, a bio je mentor doktorandima na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Rijeci i Mostaru. Povremeno radi i na privatnim visokim školama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Član je tima izrade Strategije razvoja nautičkog turizma Hrvatske, a od 1990. pa do danas savjetnik je u marini Frapa, Rogoznica.

Od samog početka Domovinskog rata bio je dragovoljac, a započeo je u 4. gardijskoj brigadi Split, a zatim je prešao u HRM kao zapovjednik morskoj prometa HRMa na jugu gdje je sa svojim borcima pokrivao morski pojas od Stona do Šipanske Luke i Dubrovnika. Zatim prelazi u postrojbe generala Ante Gotovine kao zapovjednik specijalnih postrojbi (Livno, Concar, te diverzantske akcije na Visu i istjerivanje Jugo-mornarice). Na kraju rata bio je prvi inspektor HVa pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine. Bio je uhićen u Bosanskoj Gradišci, ali je preživio. Nakon svega osjeća potrebu pomagati, kao Hrvatskoj, svojim bogatim znanjem, tako i pojedincima u rješavanju osobnih problema. Surađivao je sa pok. prof. dr. sc. Tomislavom Ivančićem i sad se osposobljava kao life coach, ali i nadalje ostaje u istraživanjima nautičkog turizma i controlling&planning. Također istražuje i povijest Hrvatske kako bi shvatio sadašnje stanje i razloge zaostalosti Hrvatske za zapadnom Europom.

Bio je predsjednik za Dalmaciju "Hrvatske kršćanske stranke", ali je ubrzo izašao iz politike i posvetio se poslu i znanosti. Od osnutka Hrvatskog plemićkog zbora u Zagrebu njegov je stalni član.

Istaknuta mišljenja

Olga JelčićMr. sc. Olga Jelčić, dipl. iur. - Sutkinja Vrhovnog suda RH u mirovini
Nedopustivo nedonošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Gost portala

AutoriAutori: prof. dr. sc. Gordan Stanković & doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić
Ulaganja i pretvorba na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur., Urednik portala, Član radne skupine za izradu ZPDML
Protiv generalne komercijalizacije morskih plaža

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.