Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Nada Turina-ĐurićPitanje: Kao saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze te istovremeno dugogodišnja zamjenica župana Primorsko-goranske županije da li smatrate da postoji u Saboru Republike Hrvatske svijest i spoznaja  o važnosti i izuzetnom investicijskom potencijalu  pomorskog dobra za nacionalnu ekonomiju?

Odgovor: Svakako da postoji, to je tema o kojoj su se vodile i još se vode rasprave kako na stručnoj tako i na političkoj sceni. I u svom dosadašnjem radu ja sam se susretala s problematikom pomorskog dobra, te sam itekako svjesna svih problema i dubioza, ali svakako i potencijala pomorskog dobra u smislu njegove gospodarske valorizacije.

Pitanje: Za vrijeme HDZ-ove vlasti resorno Ministarstvo je  predlagalo više od dvadeset što službenih što neslužbenih nacrta Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te ni nakon četiri godine lutanja niti jedan zakonski prijedlog nije stigao do saborskog Odbora za pomorstvo promet i veze. Što smatrate razlogom zašto Zakon do danas još nije donesen?

Odgovor: Smatram da je upravo kompleksnost materije pomorskog dobra, ali i njegov značaj i potencijal razlog dugotrajnosti postupka donošenja zakona.

Pitanje: Molim vas da navedete neke ključne probleme i prioritete koje po vašem mišljenju treba razriješiti budući Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama?

Odgovor: Svakako bi tu izdvojila slijedeće, nesređenost katastra i zemljišnih knjiga pa time i poteškoće i dugotrajnost utvrđenja pomorskog dobra, nadalje su to postojeći upisi vlasništva, a svakako je zanimljivo i pitanje posljedica pretvorbe nad trgovačkim društvima koja posluju na pomorskom dobru, i pitanje decentralizacije upravljanja pomorskim dobrom je interesantna tema koju bi zakon trebao razriješiti.

Pitanje: Od donošenja Pomorskog zakonika 1994. pa sve do danas  prigovor teorije i prakse je da propisi o pomorskom dobru ne osiguravaju pravnu sigurnost  ulaganja kako postojećih korisnika pomorskog dobra tako i novih investitora. Kako pokrenuti investicije na pomorskom dobru?

Odgovor: Samo jasnim i nedvojbenim zakonskim odredbama može se privući ili bolje rečeno pokrenuti proces investicija na pomorskom dobru.

Pitanje: Pomorsko dobro je opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu. Kako pomiriti interese Republike Hrvatske koja izvorno upravlja pomorskim dobrom sa posebnim interesima jedinica lokalne samouprave?

Odgovor: Smatram da tu ne bi trebalo pomirivati interese središnje i lokalne vlasti jer su interesi zajednički a to je s jedne strane očuvanje pomorskog dobra u izvornom obliku, a s druge strane njegova optimalna ili bolje rečeno održiva gospodarska valorizacija.

Pitanje: Da li smatrate da Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kao izuzetno važnu i složenu pravnu materiju treba donijeti u redovnom ili hitnom postupku?

Odgovor: Rasprava pred Saborom to će pokazati, ali to je iznimno značajan zakon i od interesa za cijelu RH, te smatram da će biti bolji ukoliko se raspravlja u dva čitanja.

Pitanje: Na koncu, resorno Ministarstvo pomorstva uskoro kreće sa novim stručnim povjerenstvom u izradu  prijedloga Zakona o pomorskom dobru koji će nakon cjelovite procedure biti razmatran na Odboru za pomorstvo promet i veze kojem Vi predsjedate. Da li je moguće donijeti, po Vašem mišljenju, Zakon još ove godine?

Odgovor: Svakako će se to planirati.

Zahvaljujemo na Vašim odgovorima u ime posjetioca suradnika i urednika portala www.pomorskodobro.com.

Biografija

Arhiva tekstova gostiju portala

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.