Pomorsko dobro

Posjetioci portala pomorsko dobro kao i učesnici dosadašnjih savjetovanja o pomorskom dobru i turističkom zemljištu učestalo postavljaju pitanja vezana uz održavanje novih savjetovanja.

U organizaciji Kundih Savjetovanja, portala Pomorsko dobro i 05vizija.net iz Pule održano je u periodu od 15.10.2014. do 28.06.2017. deset izuzetno uspješnih stručnih savjetovanja.

U suradnji s eminentnim predavačima raznih specijalističkih profila obrađeno je niz ciljanih tema i podtema fokusiranih na pomorsko dobro i turističko zemljište. S programima i svim pojedinostima održanih savjetovanja možete se upoznati na našem portalu.

Prije i tijekom održavanja savjetovanja postojale su ozbiljne naznake da će uskoro biti doneseni novi zakonski propisi vezani uz pomorsko dobro i morske luke. U takvim okolnostima postojalo je opravdanje da se prvenstveno gospodarstvo kao i lokalna i regionalna samouprava upoznaju s rješenjima i prijedlozima de lege lata i de lege ferenda vezanim uz specifična i otvorena pitanja pomorskog dobra i turističkog zemljišta. Nažalost, još nemamo konačnu varijantnu zakonskog teksta o pomorskom dobru i turističkom zemljištu.

Tijekom 2017.god ispostavilo se da prijedlozi vezani uz zakonski tekst o pomorskom dobru doživljavaju iz mjeseca u mjesec takve metamorfoze da se postavilo pitanje gubitaka referentnih točaka o kojima bi trebali održavati savjetovanja. Među ostalim to se odnosi kako na primjenu i tumačenje Zakona o koncesijama kao krovnog zakona tako i na Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kao posebnog zakona.

Resorno Ministarstvo financija daje apsolutnu prednost Zakonu o koncesijama smatrajući da samo pitanja koja nisu uređena ovim zakonom odgovarajuće se primjenjuju posebni zakoni što uključuje i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Istovremeno Ministarstvo mora u obrazloženju svojih rješenja smatra da se odredbe Zakona o koncesijama kao lex generali primjenjuju samo supsidijarno, dakle samo u slučaju kada određena materija nije propisana posebnim zakonom odnosno Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama.

Postavlja se pitanje odgovornosti zašto posebni Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nije preuzeo do danas obvezujuće pravna rješenja Zakona o koncesijama.

Time urušavamo minimum pravne sigurnosti na pomorskom dobru.

Pomorsko dobro nije jeftina igračka neko izuzetan strateški gospodarski resurs od kojeg danas i u budućnosti Hrvatska može živjeti.

Kada se steknu uvjeti i na koncu potreba da možemo stručnoj i široj javnosti prenijeti informacije, analizu i tumačenje propisa iz područja pomorskog dobra i turističkog zemljišta ponovo ćemo aktivirati i organizirati specijalistička stručna savjetovanja.

Naše stavove, upozorenja i analize možete pročitati na portalu pomorsko dobro.

Informacije o dosadašnjim održanim savjetovanjima možete pročitati na stranicama portala >>

Posebno preporučamo, ako niste pročitali:

Do daljnjeg zahvaljujemo vam na povjerenju što čitate i posjećujete naš stručni portal o pomorskom dobru.

Urednik portala
Branko Kundih

Istaknuta mišljenja

Gost portala

Goran RažnjevićAutor: Goran Ražnjević, Predsjednik uprave ILIRIJA d.d. Biograd na Moru
Morske plaže u Republici Hrvatskoj

U fokusu struke

Daniela GračanAutor: dr.sc. Daniela Gračan, redovita profesorica
Predstojnica zavoda za turizam
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu - Opatija

Upravljanje i korištenje morskih plaža Republike Hrvatske

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.