Pomorsko dobro

Posjetioci portala pomorsko dobro kao i učesnici dosadašnjih savjetovanja o pomorskom dobru i turističkom zemljištu učestalo postavljaju pitanja vezana uz održavanje novih savjetovanja.

U organizaciji Kundih Savjetovanja, portala Pomorsko dobro i 05vizija.net iz Pule održano je u periodu od 15.10.2014. do 28.06.2017. deset izuzetno uspješnih stručnih savjetovanja.

U suradnji s eminentnim predavačima raznih specijalističkih profila obrađeno je niz ciljanih tema i podtema fokusiranih na pomorsko dobro i turističko zemljište. S programima i svim pojedinostima održanih savjetovanja možete se upoznati na našem portalu.

Prije i tijekom održavanja savjetovanja postojale su ozbiljne naznake da će uskoro biti doneseni novi zakonski propisi vezani uz pomorsko dobro i morske luke. U takvim okolnostima postojalo je opravdanje da se prvenstveno gospodarstvo kao i lokalna i regionalna samouprava upoznaju s rješenjima i prijedlozima de lege lata i de lege ferenda vezanim uz specifična i otvorena pitanja pomorskog dobra i turističkog zemljišta. Nažalost, još nemamo konačnu varijantnu zakonskog teksta o pomorskom dobru i turističkom zemljištu.

Tijekom 2017.god ispostavilo se da prijedlozi vezani uz zakonski tekst o pomorskom dobru doživljavaju iz mjeseca u mjesec takve metamorfoze da se postavilo pitanje gubitaka referentnih točaka o kojima bi trebali održavati savjetovanja. Među ostalim to se odnosi kako na primjenu i tumačenje Zakona o koncesijama kao krovnog zakona tako i na Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kao posebnog zakona.

Resorno Ministarstvo financija daje apsolutnu prednost Zakonu o koncesijama smatrajući da samo pitanja koja nisu uređena ovim zakonom odgovarajuće se primjenjuju posebni zakoni što uključuje i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Istovremeno Ministarstvo mora u obrazloženju svojih rješenja smatra da se odredbe Zakona o koncesijama kao lex generali primjenjuju samo supsidijarno, dakle samo u slučaju kada određena materija nije propisana posebnim zakonom odnosno Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama.

Postavlja se pitanje odgovornosti zašto posebni Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nije preuzeo do danas obvezujuće pravna rješenja Zakona o koncesijama.

Time urušavamo minimum pravne sigurnosti na pomorskom dobru.

Pomorsko dobro nije jeftina igračka neko izuzetan strateški gospodarski resurs od kojeg danas i u budućnosti Hrvatska može živjeti.

Kada se steknu uvjeti i na koncu potreba da možemo stručnoj i široj javnosti prenijeti informacije, analizu i tumačenje propisa iz područja pomorskog dobra i turističkog zemljišta ponovo ćemo aktivirati i organizirati specijalistička stručna savjetovanja.

Naše stavove, upozorenja i analize možete pročitati na portalu pomorsko dobro.

Informacije o dosadašnjim održanim savjetovanjima možete pročitati na stranicama portala >>

Posebno preporučamo, ako niste pročitali:

Do daljnjeg zahvaljujemo vam na povjerenju što čitate i posjećujete naš stručni portal o pomorskom dobru.

Urednik portala
Branko Kundih

Istaknuta mišljenja

Gost portala

Goran RažnjevićAutor: Goran Ražnjević, Predsjednik uprave ILIRIJA d.d. Biograd na Moru
Morske plaže u Republici Hrvatskoj

U fokusu struke

Vlado SkorupAutor: dr. sc. Vlado Skorup, sudac, Županijski sud u Rijeci
Gospodarsko iskorištavanje pomorskog dobra bez pravne osnove - struktura problema

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.