Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

U postupku je priprema završnog Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi trebao ići u saborsku proceduru ove jeseni. Hoće li novi zakonski prijedlog konačno odgovoriti i razriješiti sva složena i slojevita pitanja pomorskog dobra koje prostorno obuhvaća više od jedne trećine državnog teritorija Republike Hrvatske nemoguće je odgovoriti.

Poučeni dosadašnjim iskustvima ravno 24 godine od donošenja Pomorskog zakonika (N.N.17/94…) lutamo i improviziramo, predlažemo rješenja pa ih povlačimo, pa opet predlažemo, povlačimo, odustajemo i tako sve opet i opet, ponovo i ponovo. Očigledno je da se igramo sa strateškim nacionalnim interesom već četvrt stoljeća.

Na stranicama portala više puta je upozoravano da se pravna arhitektura pomorskog dobra ne može graditi bez vizije i jasne političke volje. Pojednostavljeno, onaj koji ima vlast na pomorskom dobru mora znati što želi i naravno snositi punu odgovornost.

Vlada i Sabor Republike Hrvatske kao nosioci izvorne vlasti na pomorskom dobru moraju odgovorno i mudro procijeniti i ocijeniti  nacionalni interes uvažavajući sve specifičnosti regionalnog i lokalnog interesa na moru i morskoj obali. Pomorsko dobro je izrazito složen sustav kojima se ne može upravljati sektorskim politikama.

Samo s integralnim modelom upravljanja pomorskim dobrom, odgovarajućim normativnim rješenjima, kontrolnim mehanizmima uključujući i kompetentnu kadrovsku ekipiranost na svim razinama možemo sanirati nered na prostoru pomorskog dobra.

Portal pomorsko dobro dužan je upozoriti nosioce javne vlasti s promišljanjima struke u kreiranju budućeg zakonodavstva pomorskog dobra Republike Hrvatske.

Urednik portala

 1. Upravljanje i zaštita pomorskog dobra - Branko Kundih
 2. Usklađivanje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s krovnim Zakonom o koncesijama - Olga Jelčić
 3. Prostorno planiranje kao početna točka svake gradnje na pomorskom dobru - Vanja Seršić
 4. Stečena prava na pomorskom dobru - Gordan Stanković
 5. Granice pomorskog dobra - Loris Rak
 6. Koncesije na zahtjev radi održivog razvoja i konkurentnosti turizma u Republici Hrvatskoj - Nikola Karamarko
 7. Morske luke - Loris Rak
 8. Sportske luke - Tonći Panžić
 9. Morske plaže - Branko Kundih
 10. Privezišta - Branko Kundih
 11. Sidrišta - Brano Kundih

Ekologija mora

Milvana Arko-PijevacAutor: Milvana Arko-Pijevac, dipl. inž. biologije
Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

Gost portala

AutorAutor: Mr.sc. Olga Jelčić, dipl. iur., Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u mirovini
Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.