Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 11 godina s vama

U postupku je priprema završnog Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi trebao ići u saborsku proceduru ove jeseni. Hoće li novi zakonski prijedlog konačno odgovoriti i razriješiti sva složena i slojevita pitanja pomorskog dobra koje prostorno obuhvaća više od jedne trećine državnog teritorija Republike Hrvatske nemoguće je odgovoriti.

Poučeni dosadašnjim iskustvima ravno 24 godine od donošenja Pomorskog zakonika (N.N.17/94…) lutamo i improviziramo, predlažemo rješenja pa ih povlačimo, pa opet predlažemo, povlačimo, odustajemo i tako sve opet i opet, ponovo i ponovo. Očigledno je da se igramo sa strateškim nacionalnim interesom već četvrt stoljeća.

Na stranicama portala više puta je upozoravano da se pravna arhitektura pomorskog dobra ne može graditi bez vizije i jasne političke volje. Pojednostavljeno, onaj koji ima vlast na pomorskom dobru mora znati što želi i naravno snositi punu odgovornost.

Vlada i Sabor Republike Hrvatske kao nosioci izvorne vlasti na pomorskom dobru moraju odgovorno i mudro procijeniti i ocijeniti  nacionalni interes uvažavajući sve specifičnosti regionalnog i lokalnog interesa na moru i morskoj obali. Pomorsko dobro je izrazito složen sustav kojima se ne može upravljati sektorskim politikama.

Samo s integralnim modelom upravljanja pomorskim dobrom, odgovarajućim normativnim rješenjima, kontrolnim mehanizmima uključujući i kompetentnu kadrovsku ekipiranost na svim razinama možemo sanirati nered na prostoru pomorskog dobra.

Portal pomorsko dobro dužan je upozoriti nosioce javne vlasti s promišljanjima struke u kreiranju budućeg zakonodavstva pomorskog dobra Republike Hrvatske.

Urednik portala

 1. Upravljanje i zaštita pomorskog dobra - Branko Kundih
 2. Usklađivanje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s krovnim Zakonom o koncesijama - Olga Jelčić
 3. Prostorno planiranje kao početna točka svake gradnje na pomorskom dobru - Vanja Seršić
 4. Stečena prava na pomorskom dobru - Gordan Stanković
 5. Granice pomorskog dobra - Loris Rak
 6. Koncesije na zahtjev radi održivog razvoja i konkurentnosti turizma u Republici Hrvatskoj - Nikola Karamarko
 7. Morske luke - Loris Rak
 8. Sportske luke - Tonći Panžić
 9. Morske plaže - Branko Kundih
 10. Privezišta - Branko Kundih
 11. Sidrišta - Brano Kundih

Ekologija mora

Milvana Arko-PijevacMilvana Arko-Pijevac, dipl. inž. biologije
Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

Gost portala

AutorAutor: Dr. sc. Dario Đerđa, Redoviti profesor, predstojnik Katedre za upravno pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Neka otvorena pitanja na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Kako smo sakrili morske plaže

mrvica small

ALARMANTNO STANJE NA MORSKOJ OBALI

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.