Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 11 godina s vama

Dana 18.10.2022. u Gradskoj vijećnici grada Rijeke Branko Kundih održao je predavanje koje je imalo za cilj da stručnoj i široj javnosti obrazloži svoje stavove i prijedloge rješenja koji se odnose na upravljanje i gospodarsko korištenje morskih plaža.

Na stranicama ovog Portala objavljen je od strane istog autora prijedlog uređenja morskih plaža kojeg možete preuzeti ovdje. To je posebno važno obzirom da je u završnoj fazi konačni Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML) kojega priprema stručni nositelj resorno Ministarstvo mora.

Danas na snazi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (N.N. 158/03...) je po pitanju nasipavanja mora u suprotnosti s običajima i pravnom tradicijom Republike Hrvatske na pomorskom dobru. Prekinut je stoljetni pravni kontinuitet s nesagledivim pravnim posljedicama.

Zato odredbe Zakona o nasipavanju predstavljaju beskrupulozan model pretvaranja nasipa kao općeg pomorskog dobra u prostor koji može biti u vlasničkom pravnom režimu, a samim time i u pravnom prometu što je u svakom slučaju suprotno interesima Republike Hrvatske.

Zakonskim rješenjem o nasipima čini se da država samu sebe devastira na pomorskom dobru, iako pomorsko dobro uživa osobitu zaštitu Republike Hrvatske.

Izvor: Nfoto.hr - Autor: Tomislav Čuveljak

Dana 28. ožujka 2022. godine, u 87. godini života, napustio nas je professor emeritus Vladimir-Đuro Degan, bivši upravitelj (1985-1997) i potom voditelj (1997-2020) Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ekologija mora

Milvana Arko-PijevacMilvana Arko-Pijevac, dipl. inž. biologije
Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

Gost portala

AutorAutor: Mr.sc. Olga Jelčić, dipl. iur., Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u mirovini
Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Kako smo sakrili morske plaže

mrvica small

ALARMANTNO STANJE NA MORSKOJ OBALI

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.