Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

HAZU

Nautički turizam u Republici Hrvatskoj intenzivno se razvija u posljednjih tridesetak godina. Bilježi se stalan rast prometa i prihoda od nautičkog turizma, a izgrađuju se i novi kapaciteti. S obzirom na stratešku orijentaciju prema daljnjem razvoju nautičkog turizma kao važne grane nacionalnog gospodarstva, Hrvatskoj je u interesu da osigura jasne i konkurentne standarde kvalitete poslovanja luka nautičkog turizma što zahtijeva i odgovarajuću pravnu nadgradnju.

Konferencijom Novi pravni režim za marine, koja će se održati 22. – 23. 11. 2018. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, obilježava se završetak znanstvenoistraživačkog projekta Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine: unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša (DELICROMAR), koji financira Hrvatska zaklada za znanost u razdoblju 1.3.2016. – 28.2.2019. pod brojem UIP-2013-11-3061.

Voditeljica ovog opsežnog projekta bila je doc.dr.sc. Adriana Vincenca Padovan.

Ovaj se znanstveni projekt usmjerava na istraživanje i ispitivanje pravnog okvira koji se odnosi na osnivanje, upravljanje i djelatnost luka nautičkog turizma u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na građanskopravnu odgovornost marina, pravni status, osigurateljne aranžmane, standarde sigurnosti i sigurnosne zaštite te zaštite morskog okoliša.

Istraživanje obuhvaća komparativnu analizu prava i sudske prakse u Hrvatskoj i drugim pomorskim zemljama, kao i usporednu analizu uobičajenih uvjeta poslovanja marina u Europi. Predlažu se rješenja za unapređenje pravnog okvira za marine te standardizirani modeli ugovora o vezu i općih uvjeta osiguranja odgovornosti marina. Želi se pridonijeti konsolidaciji relevantnog zakonodavstva i razjašnjenju dvojbenih pravnih pitanja te ujednačavanju domaće sudske prakse i povećanju pravne sigurnosti. Nastoji se utjecati na napredak i daljnji održivi razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj uz uvjet održanja standarda zaštite morskog okoliša, sigurnosti na moru i sigurnosne zaštite. Osobit značaj pridaje se razvijanju suradnje između znanosti, gospodarstva te javnog sektora.

Konferenciju organiziraju Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava i Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Ministarstvom mora prometa i infrastrukture kao suorganizatorom.

Govornici na konferenciji suradnici su na projektu te stručnjaci iz područja znanosti, državne uprave i poslovne prakse iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Slovenije, Crne Gore i Malte koji se bave specifičnim aspektima pravnih tema vezanih uz marine i nautički turizam.

Program u trajanju od dva dana odvijat će se od 9 do 16,30h, sa stankom za ručak. Sva predavanja održat će se u plenarnom zasjedanju. Predviđeno je i dovoljno vremena za pitanja i raspravu. Nakon konferencije objavit će se zbornik radova u obliku uredničke knjige u nakladničkom nizu Modernizacija prava, urednik nakladničkog niza: akademik Jakša Barbić, u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Službeni jezici konferencije su engleski i hrvatski uz simultani prijevod.

Sudjelovanje na konferenciji ne naplaćuje se.

Očekuje se stotinjak sudionika, predstavnika nautičkih, sportskih i javnih luka, čarter agencija, nadležnih javnih tijela, pravosuđa, osigurateljnog tržišta, specijaliziranih odvjetnika i znanstvenika.

Na konferenciji će biti prezentirani sveukupni rezultati projekta, uključujući, između ostalog, prijedloge modela standardiziranih uvjeta ugovora o vezu i ugovora o osiguranju odgovornosti marina kao i prijedloge izmjena i dopuna Pomorskog zakonika i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Ugledni predavači iz inozemstva svojim će izlaganjima doprinijeti komparativnopravnoj perspektivi projekta.

Sve potrebne informacije o konferenciji objavljuju se na internetskim stranicama projekta www.delicromar.hazu.hr.

Prijave na konferenciju primaju se elektroničkom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli., najkasnije do 31. listopada 2018. Preporuka je da se zbog ograničenog broja mjesta u dvorani prijave šalju čim prije.

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.