Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Branko Kundih

Branko Kundih rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu. Nakon završene srednje Pomorske škole u Bakru, Više pomorske škole u Piranu i plovidbenog staža kao kadet i časnik palube, 1975.god. položio je ispit i stekao pripadajuće ovlaštenje i zvanje kapetana duge plovidbe. U Ljubljani na Pravnom fakultetu diplomirao je 1981. god. i stekao zvanje diplomirani pravnik.

U Ljubljani je radio u pomorskoj agenciji kao broker na poslovima zaključenja charter ugovora. Niz godina bio je voditelj stručnog Centra za obrazovanje pomoraca u Rijeci i profesor pomorskog prava Pomorske škole u Bakru.

Od 1994. god. bio je član Poglavarstva Primorsko–goranske županije u Rijeci zadužen za pomorstvo, promet i veze. U svojstvu pročelnika Ureda za pomorstvo vodio je prvi postupak donošenja koncesija i granica pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj. Predlagač je i zagovornik novog pravnog instituta u hrvatskom koncesijskom pravu poznatog kao koncesijsko odobrenje, kojega je Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske usvojio 1996. godine.

Od 1998. god. direktor je Ekspertnog konzaltinga za pomorsko dobro, luke i koncesije u Rijeci. Od 2010 god. osniva i pokreće portal www.pomorskodobro.com kao jedine referentne stručne stranice u Republici Hrvatskoj, a koje obrađuju tematiku pomorskog dobra i okupljaju najširi broj stručnjaka i znanstvenika s područja prava, ekonomije, ekologije i politike. Nakon odlaska u mirovinu pokreće u Rijeci u okviru Kundih Savjetovanja specijalističke radionice vezane uz problematiku pomorskog dobra.

Branko Kundih autor je prve monografije u Republici Hrvatskoj o pomorskom dobru "Pomorsko dobro i granice pomorskog dobra" izdane u Zagrebu, 2000. godine kao i cjelovite monografije "Hrvatsko pomorsko dobro u teoriji i praksi" izdane u Rijeci, 2005. godine. Održao je niz predavanja iz područja pomorskog dobra, luka i koncesija te je bio sudionik većeg broja međunarodnih i domaćih savjetovanja. Objavio je niz stručnih radova iz područja pomorskog dobra. Među ostalim autor je Strategije pomorstva u dijelu "pomorsko dobro" u okviru projekta Vlade Republike Hrvatske "Hrvatska u 21. stoljeću", kao i Studije Udruge gradova Republike Hrvatske "Upravljanje pomorskim dobrom i lokalna samouprava" 2008.god.

Od 2012. god. član je užeg Povjerenstva za izradu teksta Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, i član Povjerenstva za nautičke marine i turističke zone za praćenje izrade Prostornog plana Primorsko-goranske županije. Godine 2017. imenovan je članom Stručnog povjerenstva za raspravu o tekstu Nacrta prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Među ostalim član je:

  • Hrvatskog društva za pomorsko pravo
  • Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU – Sekcija za morske luke
  • Hrvatskog pravničkog društva Rijeka
  • Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana

Dragovoljac je domovinskog rata od 1991.god.

otvorena pitanja

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Danije Frka 200px

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.