Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Danijel Frka

Direktor sektora prometa u Rijeka promet d.d., podvodni istraživač, fotograf, povjesničar i pisac

Rođen je 6. kolovoza 1955. u Rijeci. Diplomirani je inženjer prometa i zaposlen u TD Rijeka promet d.d. u Rijeci kao direktor sektora Prometa. Živi u Kraljevici, oženjen, otac je troje djece. Autonomnim ronjenjem bavi se od 1975. godine kao član ronilačkog kluba "Adria" iz Kraljevice. Od 1978. godine počinje se baviti podvodnom fotografijom. Instruktor je ronjenja, a kroz dugi niz godina sudjeluje na natjecanjima u podvodnoj fotografiji gdje postiže zapažene uspjehe. Na državnim prvenstvima u podvodnoj fotografiji 2001, 2002., 2003., 2005., 2006. i 2008.g. zauzima prvo mjesto. Do 2009. je povjerenik Hrvatskog ronilačkog saveza za podvodnu fotografiju i član međunarodne komisije CMAS za podvodnu fotografiju. Instruktor podvodne fotografije postaje 2000.g. Kao autor sudjeluje na više zajedničkih i samostalnih izložbi podvodne fotografije. Kao podvodni fotograf najveći uspjeh ostvaruje na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Bodrumu u Turskoj 2011. g. gdje osvaja brončanu medalju u kategoriji "Ambijent s modelom".

Bavi se istraživanjem jadranskog pomorstva i zrakoplovne povijesti na hrvatskim prostorima. Koautor je knjiga "Hrvatski zrakoplovi u domovinskom ratu" (Izdavač Carski Husar, Zagreb 1995.), "Zrakoplovstvo NDH" (Izdavač PC Grafičke usluge, Zagreb, 1998.) te "Pomorsko zrakoplovstvo 1918-1941" (PC Grafičke usluge 2007).

Vanjski je suradnik i savjetnik Ministarstva kulture - hidroarheološkog odjela i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Među najpoznatijim ekspedicijama na kojima je sudjelovao su istraživanje olupine austrougarskog bojnog broda SZENT ISTVAN potopljenog kod otoka Premude, snimanje dokumentarne TV emisije o američkoj letećoj tvrđavi B-17 kod otoka Visa te pronalaženje olupine talijanskog admiralskog broda RE D'ITALIA u vodama otoka Visa.

Sa arheologom Jasenom Mesićem autor je knjige "Tajne Jadrana", ronilačkog vodiča po olupinama hrvatskog Jadrana (izdavač Adamić Rijeka 2002.) koja je u samo godinu dana doživjela drugo izdanje, a prevedena je na engleski, talijanski, njemački, češki, mađarski i slovenski jezik. Sa Jasenom Mesićem u izdanju kuće Adamić objavljuje 2012.g. knjigu "Blago Jadrana", novi ronilački vodič po olupinama Jadrana sa 56 lokacija, koja je prevedena na engleski i njemački jezik.

Sa suradnikom Marinom Brscem autor je i scenarist dokumentarca "Viški brodolomi" koji je na festivalu "More" 2004. godine u Rijeci osvojio 3. mjesto i posebnu nagradu publike, te je jedan od autora TV dokumentarne serije «Veliki brodolomi Jadrana» koja je dobitnik "Večernjakovog ekrana" za najbolju dokumentarnu seriju u 2007. godini. Suradnik je prestižnih britanskih časopisa "Diver" i "Scale Models", njemačkog "Tauchen", talijanskog "Storia Militare", te hrvatskih časopisa "More", "Vojna povijest", "Livingstone", "Nautica", "Otvoreno more", "Navigator", "Scubalife".

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.