Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Ranko Smokvina

Ranko Smokvina je rođen u Rijeci. Završio je Pomorsku školu i nakon položenog ispita za časnika trgovačke mornarice diplomirao na ekonomskom fakultetu.

Cijeli svoj radni vijek bavio se informatikom, najprije u ERC-u Rijeka gdje je bio voditelj službe za sistemsku analizu, zatim u Lošinjskoj plovidbi gdje je bio šef službe za AOP i u Jadroganetu gdje je osnovao i vodio informatičku službu. Za rad u Lošinjskoj plovidbi i Jadroagentu dobio je osobno i kolektivne nagrade od stručne udruge HIZ.

Pored toga, Ranko Smokvina je predavao projektiranje informacijskih sustava na odjelu za informatiku Fakulteta industrijske pedagogije i kompjutorske simulacije na Pomorskom fakultetu. Bio je tajnik Društva kibernetičara. Održao je veliki broj predavanja na stručnim skupovima i objavio više stručnih radova u časopisima. 1989 osniva svoju konzultantsku tvrtku infoExpert u kojoj djeluje do umirovljenja. Radio je na uvođenju EDI sustava u Luci Koper i kao konzultant Svjetske banke na uvođenju PCS sustava u Luci Ploče. U više navrata je radio i kao konzultant u Lučkoj upravi Rijeka.

Jedan je od autora nacionalne eStrategije za razdoblje 2007-2010 a poslije toga i voditelj nacionalnog projekta eRačun u sklopu nacionalnog povjerenstva za eRačun. Član je bio i Nacionalnog vijeća za ePoslovanje. Bio je član EU CEN-ovog workshopa za eRačun i od CEN-a imenovan nacionalnim informacijskim managerom (CIM) za eRačun u Republici Hrvatskoj. Dugogodišnji je stručni programski konzultant i predavač na eBiz konferenciji i autor članaka u časopisu InfoTrend.

Ranko Smokvina je oženjen, otac dvoje djece i djed troje unuka. Bavi se fotografijom, jedrenjem i obnavljanjem starog namještaja.

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.