Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 11 godina s vama

Naša borba za opstanak

Mi tradicijski brodograditelji želimo nastaviti raditi i sačuvati povijesnu baštinu svojih predaka kao zalog za budućnost na našem Jadranskom prostoru. To je borba za naš opstanak, to je borba za naše korijene, borba koju ne možemo dobiti bez pomoći i razumijevanja svoje domovine Republike Hrvatske.

Pod hitno je potreban novi model!

Udruga Glas poduzetnika smatra kako je nužno ukinuti model “najbrži prst” i osmisliti novi koji bi bio pošten i transparentan za sve poduzetnike

Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi komentirati nepravdu s kojom se poduzetnici u ugostiteljstvu i turizmu svake godine susreću uoči glavne turističke sezone. Upravo zbog tromosti državne birokracije izvršnih vlasti na svim razinama, najviše pati domicilno stanovništvo, a radi se o tisućama ljudi i obitelji. Naime, godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Crikvenice za 2022. godinu, čije su promjene izvršene prošle godine, izaziva pomutnju jer dosadašnji koncesionari nemaju pravo prednosti. Uredba nalaže da je glavni kriterij za razmatranje odabira najbrža predaja zahtjeva, a ne dosadašnji rad, ulaganje i plan poduzetnika.

Kako je moguće da Ministarstvo ne zna propisati jasno tri kriterija i jednu iznimku više od 25 godina?

U stručnim i poslovnim krugovima se godinama čeka donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama da se konačno riješe neriješena pitanja i unaprijedi nezadovoljavajuća učinkovitost upravljanja pomorskim dobrom.

Važno je podsjetiti se da zakoni nisu sami sebi svrha, nego alati/instrumenti za provedbu mjera neke politike. Kada je riječ o ovom Zakonu onda je to instrument politike primjerenog, optimalnog korištenja pomorskog dobra, najvećeg gospodarskog resursa Republike Hrvatske.

Ekologija mora

Milvana Arko-PijevacMilvana Arko-Pijevac, dipl. inž. biologije
Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

Gost portala

AutorAutor: Dr. sc. Dario Đerđa, Redoviti profesor, predstojnik Katedre za upravno pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Neka otvorena pitanja na pomorskom dobru

mrvica small

In memoriam
Ante Mrvica
(1952 -2021)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.