Danijel Frka, dipl.ing.

Danijel Frka

Direktor sektora prometa u Rijeka promet d.d., podvodni istraživač, fotograf, povjesničar i pisac

Rođen je 6. kolovoza 1955. u Rijeci. Diplomirani je inženjer prometa i zaposlen u TD Rijeka promet d.d. u Rijeci kao direktor sektora Prometa. Živi u Kraljevici, oženjen, otac je troje djece.

Autonomnim ronjenjem bavi se od 1975. godine kao član ronilačkog kluba “Adria” iz Kraljevice. Od 1978. godine počinje se baviti podvodnom fotografijom. Instruktor je ronjenja, a kroz dugi niz godina sudjeluje na natjecanjima u podvodnoj fotografiji gdje postiže zapažene uspjehe. Na državnim prvenstvima u podvodnoj fotografiji 2001, 2002., 2003., 2005., 2006. i 2008.g. zauzima prvo mjesto. Do 2009. je povjerenik Hrvatskog ronilačkog saveza za podvodnu fotografiju i član međunarodne komisije CMAS za podvodnu fotografiju. Instruktor podvodne fotografije postaje 2000.g. Kao autor sudjeluje na više zajedničkih i samostalnih izložbi podvodne fotografije. Kao podvodni fotograf najveći uspjeh ostvaruje na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Bodrumu u Turskoj 2011. g. gdje osvaja brončanu medalju u kategoriji “Ambijent s modelom”.

Bavi se istraživanjem jadranskog pomorstva i zrakoplovne povijesti na hrvatskim prostorima. Koautor je knjiga “Hrvatski zrakoplovi u domovinskom ratu” (Izdavač Carski Husar, Zagreb 1995.), “Zrakoplovstvo NDH” (Izdavač PC Grafičke usluge, Zagreb, 1998.) te “Pomorsko zrakoplovstvo 1918-1941” (PC Grafičke usluge 2007).

Vanjski je suradnik i savjetnik Ministarstva kulture – hidroarheološkog odjela i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Među najpoznatijim ekspedicijama na kojima je sudjelovao su istraživanje olupine austrougarskog bojnog broda SZENT ISTVAN potopljenog kod otoka Premude, snimanje dokumentarne TV emisije o američkoj letećoj tvrđavi B-17 kod otoka Visa te pronalaženje olupine talijanskog admiralskog broda RE D’ITALIA u vodama otoka Visa.

Sa arheologom Jasenom Mesićem autor je knjige “Tajne Jadrana”, ronilačkog vodiča po olupinama hrvatskog Jadrana (izdavač Adamić Rijeka 2002.) koja je u samo godinu dana doživjela drugo izdanje, a prevedena je na engleski, talijanski, njemački, češki, mađarski i slovenski jezik. Sa Jasenom Mesićem u izdanju kuće Adamić objavljuje 2012.g. knjigu “Blago Jadrana”, novi ronilački vodič po olupinama Jadrana sa 56 lokacija, koja je prevedena na engleski i njemački jezik.

Sa suradnikom Marinom Brscem autor je i scenarist dokumentarca “Viški brodolomi” koji je na festivalu “More” 2004. godine u Rijeci osvojio 3. mjesto i posebnu nagradu publike, te je jedan od autora TV dokumentarne serije «Veliki brodolomi Jadrana» koja je dobitnik “Večernjakovog ekrana” za najbolju dokumentarnu seriju u 2007. godini. Suradnik je prestižnih britanskih časopisa “Diver” i “Scale Models”, njemačkog “Tauchen”, talijanskog “Storia Militare”, te hrvatskih časopisa “More”, “Vojna povijest”, “Livingstone”, “Nautica”, “Otvoreno more”, “Navigator”, “Scubalife”.

Scroll to Top