Novosti, osvrti i komentari

Umjesto decentralizacije, jača centralizacija upravljanja pomorskim dobrom

Ante Vuković

Autor: Dr.sc. Ante Vuković, znanstveni suradnik u polju prava – U ovom se članku analiziraju instituti raspolaganja pomorskim dobrom iz Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (Narodne novine, br.158/03., 100/04., 141/06., 38/09., 123/11., 56/16. i 98/19.) i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (Narodne novine br.83/03), s obzirom na nadležnost i rokove za davanje prava korištenja na pomorskom dobru Republike Hrvatske.

Stečena prava i legitimna očekivanja na pomorskom dobru

Portal pomorsko dobro vam predstavlja istraživački rad Doc. dr. sc. Ive Tuhtan Grgić koji vjerno oslikava svu slojevitost a istovremeno važnost zakonitih ulaganja, stečenih prava i legitimnih očekivanja bivših korisnika pomorskog dobra. Ta pitanja smatramo ključnim za cjeloviti sustav budućeg upravljanja i gospodarenja pomorskim dobrom.

Jesu li brodogradilišta pomorsko dobro?

Brodogradilište

Autor: Izv.prof.dr.sc. Gordan Stanković
U cijeloj ovoj gužvi oko priprema nacrta prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („NP ZPDML 2022“) čuli smo stavove raznih interesnih skupina, ali brodogradilišta su nekako ostala po strani.

Morske plaže – Otvorena pitanja i prijedlozi

Dana 18.10.2022. u Gradskoj vijećnici grada Rijeke Branko Kundih održao je predavanje koje je imalo za cilj da stručnoj i široj javnosti obrazloži svoje stavove i prijedloge rješenja koji se odnose na upravljanje i gospodarsko korištenje morskih plaža.

Scroll to Top