Jelena Belamarić, prof., morski biolog

Jelena Belamarić

Jelena Belamarić je rođena u Zagrebu 1956. godine gdje je i diplomirala 1981. godine na studiju Biologije na PMF-u. Radila je kao kustos na Prirodoslovnom Muzeju u Zagrebu, te je uz postiplomski studij Oceanologije intenzivno istraživala podmorje Kornatskih kruna, kao suradnik Centra za istraživanje mora, Instituta “Ruđer Bošković”.

Radila je i kao predavač na Otvorenom Sveučilištu i profesor na Međunarodnoj Maturi u XV Gimnaziji u Zagrebu.

Sudjelovala je u ekspediciji “Arktik Antarktika”, kao član posade na “Hrvatskoj Čigri”, te kao biolog, ronilac i podvodni fotograf. Istraživala je i fotografirala i podmorje Lokruma, Mljeta, Krka, NP Gros Morne u New Foundlandu i Flekkea u Norveškoj, držala o tome javna predavanja te pisala radove i članke.

Godine 1995. Jelena Belamarić pridružila se osnivačkom kolegiju međunarodnog Red Cross Nordic United World College-a, RCNUWC u Norveškoj, gdje je od tada profesor i voditelj Biološkog odjela. Uspostavila je i vodila, kao instruktor i tutor biranim studenatima iz cijeloga svijeta, različite aktivnosti i projekte (Marine Biology Field Trip, Diving, Environmental Service, Fjord Monitoring, Silent House itd). Jelena se služi sa pet stranih jezika.

Tijekom godina Jelena je preplovila tropski Pacifik, srednji i sjeverni Atlantik, cijeli Jadran i velik dio Norveškog mora. Osobno i profesionalno ostala je vezana za Kornatske otoke i njihovo podmorje, nadmorje, ribare i maslinare.

Scroll to Top