Zlatko Komadina

Zlatko Komadina rođen je 24. listopada 1958. godine u Ljubljani. Odrastao je i školovao se u Rijeci, a danas živi u Opatiji.

1982. godine diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, 1990. godine položio je državni stručni ispit za poslove u izgradnji objekata, a godinu dana kasnije i stručni ispit za vršenje poslova vanjsko-trgovinskog prometa.

Nakon diplome zapošljava se u Brodogradilištu ‘3. maj’ kao inženjer specijalist u izradi i montaži cijevne brodske opreme, a potom u tvrtki ‘Instalater’ d.d. na raznim rukovodećim dužnostima. Osnivač je i direktor vlastite tvrtke za inženjering i konzalting u graditeljstvu, bio je i direktor KD-a ‘Energo’ od 1998. do 2000. godine. Od 1990. godine član je SDP-a i kojoj je do danas obnašao niz funkcija. U razdoblju od 1990. do 1998. godine bio je odbornik u Općini Rijeka, potom vijećnik u Gradskom vijeću Rijeke te vijećnik u Županijskoj skupštini i zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, član Odbora za gospodarstvo i financije, kao i član Odbora za unutrašnju politiku i lokalnu samoupravu. Od 1998. do 2001. predsjednik je Povjerenstva za razvoj lokalne samouprave.

Od 2001. godine pet puta biran je za Župana Primorsko-goranske županije. Osnivač je i prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija 2004. godine. Nakon Parlamentarnih izbora 2011. godine obnašao je funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. U travnju 2012. godine do lokalnih izbora 2013. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Talijanski predsjednik Carlo Azegli Ciampi odlikovao ga je Redom zvijezde solidarnosti i počasnom titulom Commendatore.

Scroll to Top