Brodogradilištima veće koncesijske naknade

Vlada Republike Hrvatske je na Sjednici 10. veljače 2011. izmijenila odluke o koncesijama na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Kraljevica, Brodotrogir d.d., Brodogradilište 3.Maj, Brodogradilište specijalnih objekata Split i Brodogradilište Split.

Prema izjavi ministra Božidara Kalmete svrha odluke je sređivanje imovinskopravnih odnosa na pomorskom dobru.

Na sjednici Vlade je odlučeno da će trošak fiksne koncesijske naknade biti tri kune za svaki zauzeti četvorni metar površine te promjenljivi dio jedan posto od ukupnih godišnjih prihoda. Do sada je fiksni dio koncesijske naknade bio utvrđen na 0,50 kune po četvornom metru i jedan posto godišnje dobiti.

Takva odluka bila je očekivana obzirom da su brodogradilišta od države dobila odgovarajuću naknadu za izuzeto pomorsko dobro te su potencijalni kupci prema informacijama kojim raspolažemo bili upoznati s povećanjem naknade za koncesije. Međutim, tako radikalno povećanje koncesijske naknade ipak predstavlja iznenađenje i opasnost odustajanja investitora.

Prema reakcijama Danka Končara najvećeg investitora i kandidata za kupnju Brodotrogira, Kraljevice i 3 Maja novi uvjeti naknada za koncesije nisu prihvatljivi te moli nadležne institucije da osiguraju jednake uvjete poslovanja kao što imaju ostala europska brodogradilišta.

Scroll to Top