Zašto LNG

Autor: Kapetan Alan Sacchi, Zapovjednik LNG brodova

Kapetan Alan Sacchi iz Kostrene preuzeo je odgovorno zapovjedništvo na LNG brodovima prije sedam godina s nepunih trideset i četiri godine života. Obzirom na izuzetne stručne reference i već sada ogromno praktično iskustvo vezano uz problematiku LNG brodova i terminala Portal smatra da se s njegovim promišljanjem i prijedlozima treba upoznati kako šira tako i stručna javnost Republike Hrvatske.

Urednik portala

Ako danas ne želite LNG terminal bilo bi to isto kao da prije dvadesetak-tridesetak godina kažete da ne želite kontejnerski terminal.

Ekološke prednosti

LNG ili ukapljeni zemljin plin je plin u čijem je većinskom sastavu metan. Postotak metana u LNG-u ovisi iz kojeg izvorišta dolazi. Metan je plin bez boje okusa i mirisa koji prilikom izgaranja ostavlja najmanje ili skoro ništa štetnih tvari. Za razliku od ostalih fosilnih goriva metan izgara bez utjecaja na okoliš odnosno bez najvećih zagađivača atmosfere što su NOx i SOx.

Prednost korištenja metana odnosno LNG-a u svakodnevnom životu vidimo u sve intenzivnijem korištenju plina za proizvodnju električne energije, u termo-elektranama kućanstva, za grijanje i kuhanje kao i u javnom gradskom prijevozu (autobusi). Zemlje sjeverne Europe te Japan razmišljaju o uvođenju LNG-a kao pogonskog goriva za duž-obalni pomorski prijevoz (trajekti, feeder servisi, ribarice, tegljači itd). Sto se tiče avionskog prijevoza ta tehnologija još nije dostigla taj stupanj da bi se LNG mogao koristiti kao pogonsko gorivo.

Činjenice nam govore i pokazuju da će čovječanstvo još dugo ovisiti i koristiti fosilna goriva. Upravo LNG je jedino fosilno gorivo koje najmanje šteti ekološkom eko sustavu, te omogućuje čovječanstvu nastavak razvoja i novih tehnologija.

Hrvatska se nesmije bojati upotrebe LNG-a jer se u 30 godina korištenja ovog energenta pokazalo da je LNG gorivo koje koristi napretku, te koje se prijateljski odnosi prema atmosferi i okolišu.

Ekonomsko strateške prednosti

Danas nemati LNG terminal znači zaostajati u razvoju, znači ne pratiti suvremena kretanja u pomorstvu, znači ne poznavati geostratešku i ekonomsku važnost LNG terminala za jednu državu.

Ako ne želite LNG terminal bilo bi isto kao da prije dvadesetak-tridesetak godina kažete da ne želite kontejnerski terminal.

Do pred desetak godina u je Europi bilo manje od pet europskih zemalja sa LNG terminalima (Španjolska, Francuska, Belgija).

Danas skoro da i ne postoji obalna Europska zemlja koja nema, ne gradi ili ne planira što skoriju izgradnju LNG terminala na svojoj obali. Da nabrojim samo par zemalja koje su izgradile LNG terminal ili je u izgradnji LNG terminal u posljednjih desetak godina: Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Njemačka, Nizozemska, Italija, Turska, Grčka, Portugal.

Nažalost Hrvatska i još mali broj zemalja kao obalne i pomorske zemlje nemaju LNG terminal.

Promišljanje sa pozicije struke

Upozoravam sa pozicije pomorske struke, a koju će nedvojbeno potvrditi i ekonomska znanost, da nijedna zemlja ne smije ovisiti samo o jednom izvoru energenta. Čim jedan prodavaoc ima monopol na svoju robu on tada kontrolira cijene svoga proizvoda te može i kontrolirati količinu toga proizvoda.

Njemačka i Poljska su najveći uvoznici i ovisnici o plinu koji dolazi iz Rusije. Njemačka gradi dodatni plinovod iz Rusije koji će zaobići Poljsku. No ni te činjenice nisu bile razlogom da obe zemlje ne grade LNG terminal.

Poljska gradi LNG terminal u blizini grada Swinoujscie što je jedan atraktivni dio njihove obale među ostalim u funkciji turizma (Projekt je proglašen strateškim energetskim projektom Republike Poljske).

Poljska smatra da taj terminal neće omesti njihov turizam, ali će zato imati nevjerovatnu ekonomsku snagu u budućim pregovorima s Rusijom u utvrđivanju cijene Ruskoga plina.

Sve gore navedeno je ključni razlog i argument zašto treba imati LNG terminal. Siguran sam da postoji još jako puno ekonomskih i geostrateških razloga za gradnju Terminala.

Mislim da bi bilo jako žalosno i tragično da Trst ima LNG terminal (planovi za izgradnju su u tijeku) a da Rijeka i Republika Hrvatska nema LNG terminal. Pred Venecijom već postoji jedan što nam govori da kroz Jadransko more prolaze LNG tankeri. Hrvatska treba prepoznati svoj nacionalni interes.

LNG Terminal bi Rijeci i Hrvatskoj dao dodatno značenje u ekonomskom i geostrateškom planu. Terminal bi pridonio dodatnom razvitku Rijeke i njezine okolice, a Hrvatska bi imala izuzetno važnu ulogu u plinskim poslovima sa zemljama u našem zaleđu (Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, itd.).

U budućim raspravama o LNG Treminalu treba se koristiti činjenicama i iskustvima zemalja koje imaju i koriste LNG terminal. Upravo to iskustvo je jedini pravi pokazatelj važnosti i značenja LNG Terminala.

LNG Terminal je potreba sadašnjosti i budućnosti. Ako Hrvatska ne izgradi LNG Terminal propušta svoju ekonomsku i energetsku budućnost koja treba biti okrenuta razvoju i zaštiti okoliša.

 

Biografija

Scroll to Top