HRT – Hrvatska uživo – Pomorsko dobro

29. ožujka 2011. urednik portala Pomorsko dobro, Branko Kundih i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić bili su gosti HRT-a, emisije Hrvatska uživo, a vezano uz temu pomorskog dobra i turizma.

Emisija je posebno problematizirala pitanja donošenja i sadržaja koncesija na pomorskom dobru, te ograničenje opće uporabe morskih plaža na kojima se nerijetko naplaćuje ulaz te onemogućava slobodan pristup morskoj obali. Sudionici rasprave su se složili da ekskluzivne koncesije načelno mogu biti donesene, ali to ne može i ne smije postati pravilo nego iznimka, i to samo kada se radi o hotelskim objektima visoke kategorije.

Urednik portala posebno se založio za zaštitu opće uporabe pomorskog dobra i javnog interesa na moru i morskoj obali, te je istaknuo da same koncesije na pomorskom dobru prije svega trebaju biti instrument gospodarske politike.

U pripremi je donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u kojem koncesije na pomorskom dobru imaju prvorazredni gospodarski značaj. Eksperti portala www.05demo.com će se aktivno uključiti sa konkretnim prijedlozima zakonskih rješenja koji će biti prezentirani javnosti na ovim stranicama.

Scroll to Top