Javno savjetovanje na Nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori

HGK
Foto: HGK1852, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

U dosadašnjim aktivnostima koje su vezane uz pomorsko dobro uloga i značaj Hrvatske gospodarske komore bile su od iznimne važnosti za sve korisnike.

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je Nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori te otvorilo javno savjetovanje na Nacrt prijedloga Zakona koje je trajalo od 7.-22. studenog 2014. Sigurno najveća promjena u odnosu na postojeći Zakon o HGK je mogućnost ispisa malih i mikro poduzetnika iz članstva HGK, dok bi srednje i velike tvrtke i dalje bili obvezni članovi HGK bez mogućnosti ispisa iz članstva. Posljedice ovakvog poteza predlagatelja zakona mogle bi biti dalekosežne za hrvatsko gospodarstvo odnosno za zastupanje zajedničkih gospodarskih interesa svih gospodarstvenika ispred nadležnih institucija.

HGK je trenutno jedina institucija koja na jednak način zastupa interese svih tvrtki, neovisno jesu li one male, srednje ili velike, što je više puta dokazala osobito tijekom više javnih rasprava na razne Nacrte prijedloge Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Portal je svjestan činjenice da postoji potreba za reformom HGK, koju je već pokrenulo novo vodstvo HGK, s ciljem da HGK postane učinkovitiji servis gospodarstvu, ali zabrinjava brzina donošenja novog Zakona o HGK, bez prave javne rasprave, bez prave analize učinaka Zakona, kao i bez prijelaznog razdoblja koje bi ostavilo dovoljno vremena HGK za prilagodbu odredbama novog Zakona. Samo bi podsjetili da je posljednje javno savjetovanje na radnu verziju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama trajalo dva mjeseca te da do danas predlagatelj zakona nije uputio Nacrt prijedloga Zakona u službenu proceduru. Sa Zakonom o HGK situacija je posve drugačija, odnosno javna rasprava traje samo dva tjedna, a prema najavama predlagatelja zakona Nacrt prijedloga Zakona o HGK odmah bi se uputio u proceduru te bismo vrlo brzo mogli očekivati stupanje na snagu novog Zakona o HGK. Takvo ishitreno rješenje smatramo u potpunosti neprihvatljivim.

Scroll to Top