Najava novih zakonskih rješenja

Državni tajnik za more kap. Mario Babić na konferenciji za novinare u Zadru 10. ožujka, 2011. nakon sastanka o pripremi turističke sezone s predstavnicima lučkih kapetanija, državnih i županijskih lučkih uprava, udruga brodara, Jadrolinije i Agencije za obalni linijski pomorski promet među ostalim je najavio da je u pripremi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se predviđa decentralizacija upravljanja pomorskim dobrom.

U tom smislu novi Zakon predviđa decentralizaciju u davanju koncesija, što znači da bi koncesije bez prava gradnje za plaže ubuduće umjesto županija davali gradovi i općine.

Veliki gradovi (Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Kaštela, Split i Dubrovnik) moći će davati koncesije s pravom gradnje. Ukida se koncesijsko odobrenje kojeg su plaćali brodari za obavljanje djelatnosti na moru.

Državni tajnik kao zakonsku novinu je istaknuo da će hoteli, kampovi i restorani imati mogućnost da obližnje plaže i privezišta koriste bez koncesije, a uz odobrenje i to samo za vlastite potrebe.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija na novinarsko pitanje hoće li liberalizacija odnosa na pomorskom dobru vlasnicima omogućiti veću uzurpaciju obale, Babić ja kazao da predloženim mjerama institut pomorskog dobra neće biti ugrožen, kao ni pravo pristupa obali svim građanima.

Portal www.05demo.com apsolutno podržava proces decentralizacije upravljanja pomorskim dobrom i morskim lukama lokalnog značaja, međutim upozoravamo da se mora istovremeno uspostaviti na pomorskom dobru organizirani inspekcijski i upravni nadzor, kao i ostali mehanizmi integralnog upravljanja.

Novim Zakonom nužno je razriješiti cjelovitu problematiku imovinskopravnih pitanja, stečenih prava, zakonitog ulaganja kao i pretvorbu na pomorskom dobru, uključujući granice i evidenciju pomorskog dobra.

Scroll to Top