Projekt “FRAMESPORT”

U konferencijskoj dvorani Hotela Esplanade u Crikvenici, 13. i 14. srpnja 2021. godine u organizaciji Pomorskog fakulteta u Rijeci prvi je puta uživo održan sastanak upravnog odbora i projektnih partnera na projektu „FRAMESPORT“ (Framework Initiative Fostering the Sustainable Development of Adriatic Small Ports). Projekt je u svojem trajanju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2022. sufinanciran iz programa Interreg VA Italija – Hrvatska 2014. – 2020 s ukupnim proračunom od 7.138.832,90 €, od čega je budžet Pomorskog fakulteta u Rijeci kao jednog od projektnih partnera 180.000,00 €.

framesport

Kroz projekt „FRAMESPORT“ koji okuplja 28 partnera iz Hrvatske i Italije, i u kojega su uključeni i lokalni i nacionalni dionici, želi se razviti koordiniranu inicijativu koja podržava integrirani i održivi razvoj malih luka, omogućavajući im da budu proaktivni društveno-ekonomski pokretači razvoja obje strane Jadrana. Formirana baza podataka i ICT platforma značajna su osnova i rješenje „FRAMESPORT“ strategije za održivi razvoj jadranskih luka.

Gradovi i mjesta s obje strane Jadrana u kojima su male luke njihova žila kucavica, u suradnji s projektnim partnerima, kroz provedbu konkretnih pilot aktivnosti i identifikaciju prioritetnih tema, imaju prigodu inovirati održivi razvoj i podići kvalitetu usluga. Male luke u kojima će se provodite aktivnosti u sklopu projekta nalaze se na područjima: Šibenik, Zadar, Ličko-senjska županija, otok Krk, Umag, Novigrad, Monfalcone, Rimini, Vallugola-Gabicce Mare i Numana, Ortona, Termoli, Otranto, Vieste i Trani.

Uz vodećeg partnera Consortium For The Coordination Of Research Activities Concerning The Venice Lagoon System iz talijanske Corile, te predstavnike pojedinih projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, sastanku su prisustvovali predstavnici upravljačkog tijela Interreg IT-HR Programa. Predstavnici Pomorskog fakulteta u Rijeci kao projektnog partnera bili su dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Jugović, voditeljica projekta prof. dr. sc. Tanja Poletan Jugović,  Adrijana Agatić, mag. ing. logist., Ana Grbčić, mag. ing. traff. i Dea Aksentijević, mag. oec.

Prvoga dana sastanka sudionike u dvorani, ali i one koji su sudjelovali putem on-line platforme, pozdravio je dekan prof. dr. sc. Alen Jugović koji im je u ime domaćina Pomorskog fakulteta u Rijeci, zaželio dobrodošlicu i uspjeh u radu. Projektni partneri raspravljali su o trenutnom statusu i perspektivi pojedinih projektnih aktivnosti posebice onih veznih uz prikupljanje podataka o malim lukama te o daljnjim koracima za realizaciju ICT platforme kao jedne od ključnih rezultata projekta. U sklopu sastanka domaćini su organizirali plovidbu brodom i omogućili sudionicima  obilazak malih luka u nadležnosti Županijske lučke uprave Crikvenica, tj. luke Crikvenice kao luke otvorene za javni promet od županijske važnosti, te luka otvorenih za javni promet od lokalnog značaja: Selce, Jadranovo, Perčin (Jadranovo), Bršćanovica (Dramalj), Pazdehova (Dramalj), Omorika (Dramalj), Črni mul (Crikvenica), Podvorska (Crikvenica) i Slana (Selce).

Drugoga dana sastanka, iznesen je pregled provedenih aktivnosti i predstavljanje pilot projekta te su analizirani administrativni, financijski i komunikacijski aspekti projekta. Nakon zaključnih razmatranja, istaknuti su daljnji planovi pojedinih aktivnosti te je najavljen sljedeći sastanak projektnih partnera koji bi se u trebao održati u listopadu  u Trstu i Monfalconeu.

Više informacija o projektu „FRAMESPORT“ dostupno je putem newslettera, na linku: http://eepurl.com/guHI-5 ili putem službene Facebook stranice projekta https://www.facebook.com/framesportinterregitalycroatia/.

Scroll to Top