Novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru izaziva posebnu pozornost regionalne i lokalne samouprave

Kako prenosi Novi list 08. ožujka, 2011. župan Zlatko Komadina je izvijestio da je njegov kolegij razmatrao među ostalim izmjene Zakona o pomorskom dobru koji će omogućiti da gradovi i općine također preuzmu upravljanje lukama na svom području.

Prijedlog je Županije da se to omogući onim lokalnim jedinicama koje to zatraže, dok za ostale luke nadležna može ostati Županija.

Pročelnik za pomorstvo Nikola Mendrila najavio je raspisivanje novog natječaja za plaže hotela u Lovranu i Opatiji obzirom da je ugovor o koncesiji istekao, a novi Zakon onemogućava automatsko produženje ugovora. Mendrila je upozorio da bi hoteli mogli na novom natječaju izgubiti mogućnost da upravljaju plažama na kojima se kupaju upravo njihovi gosti.

Na ovaj problem portal www.pomorskodobro posebno upozorava kao neprihvatljivo rješenje, te svakako smatramo da je potrebno novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama hotelima i kampovima osigurati pravnu sigurnost korištenja morskih plaža i pristaništa koje su u funkciji njihove turističke ponude.

Scroll to Top