Sjednica Otočnog vijeća u Preku

Dana 21.svibnja 2010. održana je sjednica Otočnog vijeća u Preku na otoku Ugljanu. Između ostaloga, Otočno vijeće je raspravljalo o Nacrtu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Božidar Kalmeta, ministra mora prometa i infrastrukture, istaknuo je kako će novi Zakon riješiti dugogodišnje probleme vezane uz pomorsko dobro, uključujući one vezane za pretvorbu i privatizaciju kada su se pojedine tvrtke upisale kao vlasnici objekata na pomorskom dobru.

Ministar Kalmeta kao najveću novost ističe činjenicu da će gradovi i općine ubuduće moći dodjeljivati koncesije do 10 godina bez prava građenja. Veliki će gradovi također moći davati koncesije do 20 godina i za gradnju marine. Kalmeta također dodaje da će Zakon omogućiti brži upis u zemljišne knjige, te obuhvatniju evidenciju što se dosad isticalo kao problem koji koči gospodarsku aktivnost na pomorskom dobru.

Državni tajnik za more, kap. Mario Babić istaknuo jednu novu odredbu. Po njoj nasipi nastali prije 1974. više neće biti pomorsko dobro, već vlasništvo države. Nasipi nastali nakon te godine, biti će pomorsko dobro do 6 metara, dok će ostatak biti državno vlasništvo.

Scroll to Top