U Zadru održana javna rasprava o prijedlogu novog Zakona o pomorskom dobru

Javna rasprava u Zadru

U Zadru 31. siječnja, 2014. u prostorijama Gradske vijećnice Grada Zadra održana je druga javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koju je organiziralo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Uvodno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održao je ministar Siniša Hajdaš Dončić koji je predstavio zakonski prijedlog.

Ministar je među ostalim istaknuo najvažnija nova rješenja Nacrta ZPDML koja se odnose na uvođenje instituta prava vlasništva na objektima dok koncesija traje; osnivanje Agencije za pomorsko dobro; uvođenje koncesija na zahtjev; pitanje određivanje granice pomorskog dobra i razrješavanje pitanja nasipavanja mora; upravljanja pomorskim dobrom i pitanje decentralizacije; definiranje pojmova morskih plaža, sidrišta i privezišta.

Od strane Ministarstva bili su još prisutni zamjenik ministra Zdenko Antešić, pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac i načelnica za pomorsko dobro Nina Perko koji su sudjelovali u raspravi.

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta pozdravio je sudionike javne rasprave i izrazio svoje zadovoljstvo, te uputio pohvale otvorenom pristupu Ministarstva u prezentaciji Nacrta Zakona.

U svom odvojenom istupu Kalmeta je doveo u pitanje Agenciju za pomorsko dobro čije sjedište bi trebalo biti u Rijeci te je kao alternativu predložio Pirovac, Preko ili Biograd na Moru.

Istovremeno Kalmeta je izrazio neslaganje sa institutom vlasništva nad objektima na pomorskom dobru dok koncesija traje, te se založio za jednu županijsku lučku upravu čiji bi suosnivač bio veliki grad.

U raspravi vezanoj za gospodarsko korištenje pomorskog dobra ministar Siniša Hajdaš Dončić iznio je mišljenja da zatvoreni turistički resorti na pomorskom dobru predstavljaju neprihvatljivo rješenje u smislu da se Hrvatska ne može pretvoriti u Tunis i slične destinacije, obzirom na njenu otvorenost i tradiciju koja ne isključuje opću uporabu pomorskog dobra.

Iznimke bi se eventualno mogle odnositi samo na hotelske kapacitete s pet zvjezdica .

Jerilim Uroda pročelnik zadarskog Upravnog odjela za more i turizam među ostalim iznio je svoju zabrinutost kako će ovim Prijedlogom općine i gradovi ostati bez znatnog djela dosadašnjih sredstava od koncesija.

U raspravi su sudjelovali predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra, Županijske lučke uprave, Hrvatske udruge poslodavaca, Kamping udruženja Hrvatske, Udruge brodara i koncesionara, Otočnog sabora i Udruge brodopopravljača.

Urednik Portala Branko Kundih sudjelovao je u raspravi u ime Kamping udruženja Hrvatske te je među ostalim upozorio na potrebu redefiniranja privezišta u odnosu na morske luke i potrebu jasnog definiranja komunalnog, turističkog, industrijskog i privezišta za posebne namjene.

Kundih se založio za mogućnost postavljanja sezonskih privezišta i sidrišta na osnovu dozvola uz suglasnost lučke kapetanije ako privezište i sidrište zadovoljavaju sigurnosne i maritimne uvjete.

Scroll to Top