LNG lanac

Zaključak

Autor: Alan Sacchi
Tijekom dosadašnje povijesti LNG lanca nije se desila niti jedna veća nezgoda. Transport i prekrcaj LNG-a jedna je od najsofisticiranijih i najsigurnijih operacija u pomorstvu.

Zaključak Više »

Operacije na LNG brodu

Autor: Alan Sacchi
Tijek teretnih operacija na LNG brodu prikazati ćemo od priprema nakon odlaska iz doka do priprema za dok. Većina klasifikacijskih kuća zahtjeva da LNG brodovi idu na inspekcije u dok svake dvije i pol godine. Sada su pokušaji da se taj period produži na pet godina no sve to ovisi o samoj klasifikacijskoj kući i njenim pravilima.

Operacije na LNG brodu Više »

Vrste LNG brodova

Autor: Alan Sacchi
Tijekom povijesti prijevoza LNG-a morem bilo je jako puno pokušaja, novih projekata i ideja za način prijevoza i izradu LNG brodova. No u zadnjih petnaestak godina iskristalizirale su se dvije osnovne vrste LNG brodova: brodovi sa sfernim tankovima i membranski brodovi.

Vrste LNG brodova Više »

Iskrcajne ruke i lučke operacije

Autor: Alan Sacchi
Iskrcajne ruke predstavljaju mjesto gdje se “spajaju” brod i terminal i preko kojih prolazi sam teret kao i plin. Iskrcajnih ruku ima raznih no njihove dimenzije, oblik i konstrukcija se previše ne razlikuju. Iskrcajne ruke mogu biti spojene s brodskim manifoldima ili putem “bolted flanges” (pomoću vijka) ili “quick connected/disconnected coupling”.

Iskrcajne ruke i lučke operacije Više »

LNG lanac

Autor: Alan Sacchi
Povijesno LNG (Liquefied Natural Gas) lanac postoji, te se razvija već više od tridesetak godina. Puno vrijednih iskustava i znanja su se stekla tijekom LNG evolucije. Zasigurno jedna od najvećih vrijednosti ovog složenog transportnog sustava i procesa je njegova “sigurnost”.
Moja želja je da barem malo svim zainteresiranima približim pojam i opis LNG lanca, te da ljudi prevladaju strah od nečeg “nepoznatog”.

LNG lanac Više »

Oprema LNG terminala

Autor: Alan Sacchi
U ovome poglavlju kratko ćemo navesti i nabrojati opremu koju mora imati LNG-terminal. Najveći naglasak biti će na prihvatne tankove pošto oni predstavljaju najveću investiciju, a ujedno predstavljaju i vizuru samoga terminala te njihov “suživot” s okolinom i prirodom.
Prihvatni LNG terminali obično se nalaze u blizini njihovih “korisnika” a tu prije svega mislimo na proizvođače električne energije, opskrbljivače plinom većih industrijskih postrojenja i malih potrošača, te naravno spoj s plinovodom.

Oprema LNG terminala Više »

Uvod u projektne zahtijeve

Autor: Alan Sacchi
o 2000. godine u svijetu su postojala 14 izvozna terminala i 32 uvozna LNG terminala. U planu izgradnje ili u početku izgradnje bilo je još 13 izvoznih terminala i 12 uvoznih terminala. U komparaciji s ostalim vrstama brodova LNG brodovi imaju sigurniju (safety) povijest s puno manje havarija i nezgoda.

Uvod u projektne zahtijeve Više »

Kratka povijest LNG-a

Autor: Alan Sacchi
Prvi komercijalni transport LNG-a dogodio se u veljači 1959. godine. Bio je to prijevoz LNG brodom “Methane Pioneer” (kapaciteta 5000 m3) od Lakes Charles-a u SAD do Canvey Island-a u Velikoj Britaniji. Nakon “Methane Pioneer” uslijedili su brodovi “Methane Princess” i “Methane Progress” (svaki kapaciteta 27400m3) koji su svoja prva putovanja imali u veljači 1962. godine. Valja spomenuti da su ti prvi brodovi imali “boil-off” od 0.33 %. Današnji brodovi imaju “boil-off” od 0.15 %.

Kratka povijest LNG-a Više »

Scroll to Top