Prijedlozi, zaključci i reagiranja

Privilegirani privez na Jadranu

Tonći Panžić

Autor: Dr.sc. Tonći Panžić
Potrebno je razlikovati različite prakse unutar sportskih luka od onih manje brojnih koje su zaista neprofitne i amaterske i gdje je sport u prvom planu, do onih sportskih luka koje se pod krinkom sportske udruge bave unosim biznisom te dijelom svojih kapaciteta nelegalno konkuriraju lukama nautičkog turizma (LNT).

Privilegirani privez na Jadranu Više »

Neodrživa zakonska rješenja novog Zakona o određivanju statusa pomorskog dobra i upisa u zemljišnu knjigu u postupku davanja koncesije

Branko Kundih

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl.iur.
U postupku dodjele koncesija ili drugog prava, kao i u postupku inspekcijskog nadzora, nadležno tijelo će, po potrebi kao prethodno pitanje, samo riješiti je li neka nekretnina pomorsko dobro. (ZPDML čl. 10. stavak, 10.)
Pred ovom odredbom sigurno zdrav razum mora kapitulirati.

Neodrživa zakonska rješenja novog Zakona o određivanju statusa pomorskog dobra i upisa u zemljišnu knjigu u postupku davanja koncesije Više »

Crvena haringa i novi Zakon o pomorskom dobru

Upitnik

U postupku donošenja novog Zakona o pomorskom dobru provjerenim manevrom stručni nositelj Uprava mora resornog Ministarstva, crvenom haringom* obojenom u plavetnilo morskih plaža povukla je naciju, civilne udruge i veliki dio politike u smjeru emocionalne euforije zaštite nacionalnih interesa. 
Ulog nije bio mali. Radi se više od jedne trećine državnog teritorija kojeg kao lex specialis uređuje Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

Crvena haringa i novi Zakon o pomorskom dobru Više »

Kapitulacija pomorskog dobra

Što reći nakon prvog saborskog čitanja Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Iako je oporba praktički likovala smatrajući da je Vlada kao predlagač Zakona popustila pod njezinim pritiskom, te da se radi o svojevrsnoj kapitulaciji, to naprosto nije točno.

Kapitulacija pomorskog dobra Više »

Održana završna radionica projekta BEACHEX

U Zagrebu, 6. listopada 2022. održana je druga radionica projekta Beachex u prostorijama Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom “Održiva gradnja plaža – gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih plaža”. Na radionici je održano devet predavanja vezano za različita područja koja se bave problemima plaža: građevinarstvo, geologija, biologija te projektiranje i upravljanje plažama.

Održana završna radionica projekta BEACHEX Više »

Scroll to Top