Prijedlozi, zaključci i reagiranja

Crvena haringa i novi Zakon o pomorskom dobru

Upitnik

U postupku donošenja novog Zakona o pomorskom dobru provjerenim manevrom stručni nositelj Uprava mora resornog Ministarstva, crvenom haringom* obojenom u plavetnilo morskih plaža povukla je naciju, civilne udruge i veliki dio politike u smjeru emocionalne euforije zaštite nacionalnih interesa. 
Ulog nije bio mali. Radi se više od jedne trećine državnog teritorija kojeg kao lex specialis uređuje Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

Zarobljeno pomorsko dobro

Ovaj znakoviti i na prvi pogled provokativni naslov inspiriran je sjajnom knjigom “Zarobljeno društvo & makronacionalni sustav, korupcija i demografija“ autora Tihomira Lukovića, Toda Jurića i Damira Piplice, Split, 2022.

Aspira – Okrugli stol – Pomorsko dobro

U organizaciji Visoke škole Aspira iz Splita i Prof.dr.sc. Luković Tihomira održan je 14. ožujka, 2023. Okrugli stol na temu Nacrta prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Kapitulacija pomorskog dobra

Što reći nakon prvog saborskog čitanja Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Iako je oporba praktički likovala smatrajući da je Vlada kao predlagač Zakona popustila pod njezinim pritiskom, te da se radi o svojevrsnoj kapitulaciji, to naprosto nije točno.

Neriješena pitanja nautičkih privezišta

Dubrovački vjesnik je 7. prosinca 2022. iz pera Silvie Rudinović objavio znakovitu vijest da samo dva restorana u županiji imaju koncesiju za vezove. Ministarstvo mora konačno treba legalizirati nautička privezišta, poručuje Davor Njirić.

Održana završna radionica projekta BEACHEX

U Zagrebu, 6. listopada 2022. održana je druga radionica projekta Beachex u prostorijama Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom “Održiva gradnja plaža – gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih plaža”. Na radionici je održano devet predavanja vezano za različita područja koja se bave problemima plaža: građevinarstvo, geologija, biologija te projektiranje i upravljanje plažama.

Prijedlog zakonskog uređenja morskih plaža

Nije sporno da su morske plaže po samom zakonu pomorsko dobro u općoj upotrebi te kao takve su neotuđive, ne mogu biti objekt stjecanja prava vlasništva, niti mogu biti u prometu.
Međutim, sloboda opće upotrebe pomorskog dobra i morskih plaža nije apsolutna i podliježe određenim ograničenjima obzirom na njihovu prirodu i namjenu.

Scroll to Top